Netanyahu promite din nou să ia cu asalt Rafah, indiferent de răspunsul Hamas la propunerea de armistiţiu

Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Redacţia
01.05.2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis marţi că va continua să atace oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, indiferent de răspunsul Hamas la ultimele propuneri de încetare a luptelor şi de returnare a ostaticilor israelieni, relatează Reuters.

Speranţele că s-ar putea ajunge la un acord de încetare a focului au crescut în ultimele zile, în urma unui nou impuls condus de Egipt pentru a relansa negocierile blocate între Israel şi Hamas, grupul islamist palestinian aflat la putere în Gaza.

Totuşi, Netanyahu a declarat că, indiferent de acord, Israelul intenţionează să continue operaţiunea de distrugere a celor care au mai rămas în Gaza.

"Ideea că vom opri războiul înainte de a atinge toate obiectivele sale iese din discuţie. Vom întra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas de acolo - cu sau fără un acord, pentru a obţine o victorie totală", a spus el, într-o declaraţie.

Gaza, dens populată, a fost deja devastată în mare parte de campania israeliană, iar presiunea internaţională pentru un acord care să pună capăt războiului a crescut pe măsură ce conflictul se apropie de sfârşitul celei de-a şaptea luni.

Marţi, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken sosea la Tel Aviv după o vizită la Riad pentru a contribui la promovarea unui acord de normalizare între Arabia Saudită şi Israel, Departamentul de Stat a declarat că încă nu a văzut un plan credibil pentru o operaţiune israeliană în Rafah.

Ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne, a intervenit, de asemenea, spunându-i lui Netanyahu că a ar fi o "idee proastă" să continue cu operaţiunea de la Rafah, care nu ar rezolva nimic.

Anterior, o persoană apropiată lui Netanyahu a declarat că Israelul a aşteptat ca Hamas să răspundă la ultimele propuneri de încetare a focului înaintate de Egipt, unul dintre mediatorii străini, înainte de a trimite o echipă la Cairo pentru a continua discuţiile.

Dar până acum nu au existat prea multe semnale de consens în ceea ce priveşte diferenţa fundamentală dintre cele două părţi - cererea Hamas ca orice acord să asigure retragerea trupelor şi încetarea permanentă a operaţiunii israeliene în Gaza.

"Nu putem spune poporului nostru că ocupaţia va fi menţinută sau că lupta se va relua după ce Israelul îşi va recăpăta prizonierii", a declarat un oficial palestinian dintr-un grup aliat al Hamas. "Poporul nostru vrea ca această agresiune să ia sfârşit".

Pentru Netanyahu, orice mişcare va fi probabil afectată de diviziunile din cabinetul său de coaliţie între miniştrii care fac presiuni pentru a aduce acasă cel puţin o parte dintre cei 133 de ostatici israelieni rămaşi în Gaza şi cei de linie dură care insistă asupra asaltului promis de mult timp asupra batalioanelor Hamas rămase în Rafah.

"Ultima şansă"

Oficialii israelieni au declarat că operaţiunea ar putea fi amânată dacă Hamas acceptă propunerea - care nu include încetarea definitivă a focului, ci returnarea a 33 de ostatici vulnerabili - femei, copii şi persoane cu o stare de sănătate precară - în schimbul unui număr mult mai mare de prizonieri palestinieni şi a unei pauze limitate a luptelor.

"În ceea ce priveşte Israelul, aceasta este ultima şansă de a reţine o operaţiune la Rafah. Forţele de apărare israeliene au început deja să mobilizeze trupe pentru această operaţiune", a declarat cel de-al doilea oficial israelian, vorbind sub rezerva anonimatului din cauza naturii sensibile a discuţiilor.

Armata israeliană a declarat că două divizii care au părăsit Gaza săptămâna trecută au fost refăcute, au fost reparate echipamentele şi au desfăşurat exerciţii de antrenament şi de evaluare operaţională în vederea pregătirii pentru continuarea operaţiunilor în enclavă.

Cu toate acestea, au existat unele întrebări cu privire la faptul că declaraţiile repetate privind o operaţiune iminentă au fost concepute în principal ca o tactică de negociere pentru a pune presiune asupra Hamas.

Un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că promisiunile repetate ale lui Netanyahu de a lansa o ofensivă israeliană în Rafah au fost "cu siguranţă menite să exercite presiune în acest moment".

"Nu este sigur dacă el (Netanyahu) este angajat pe termen lung" să ia cu asalt Rafah, a spus oficialul.

Poziţia lui Netanyahu a fost complicată de discuţiile potrivit cărora Curtea Penală Internaţională (CPI) ar putea pregăti mandate de arestare pe numele său şi al altor lideri israelieni de rang înalt pentru acuzaţii legate de desfăşurarea războiului.

Marţi, el a declarat că orice mandat de arestare de la CPI ar fi un scandal la "scară istorică", dar nu ar afecta determinarea Israelului de a-şi atinge obiectivele de război.

Până în prezent, CPI nu a spus nimic care să confirme speculaţiile, ceea ce l-a determinat pe ministrul israelian de Externe, Israel Katz, să avertizeze ambasadele israeliene din străinătate să îşi consolideze securitatea.

Dar a subliniat temerile Israelului cu privire la izolarea tot mai mare din cauza luptelor din Gaza, care au provocat o alarmă internaţională tot mai mare în legătură cu amploarea distrugerilor, riscul de foamete şi perspectiva unei alunecări într-un conflict regional mai amplu. Cea mai mare parte a populaţiei de 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi de război.

Războiul aerian şi terestru al Israelului în Gaza a început după ce bărbaţi înarmaţi conduşi de Hamas au trecut graniţa la 7 octombrie şi au devastat comunităţile din apropiere, ucigând aproximativ 1.200 de israelieni şi străini şi luând în captivitate 253, potrivit bilanţurilor israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor