Italia a oferit Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune, afirmă ministrul britanic al Apărării

Un ofiţer militar trece pe lângă o rachetă MBDA Storm Shadow/Scalp la Salonul aeronautic de la Farnborough, Marea Britanie, 17 iulie 2018. (Getty Images)
Redacţia
30.04.2024

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că Italia a trimis rachete Storm Shadow în Ucraina, eliminând astfel secretizarea unei lungi perioade a livrărilor de armament din partea Italiei către Kiev, potrivit Defense News.

Shapps a făcut acest anunţ în timp ce a vizitat fabrica din Marea Britanie unde producătorul de rachete MBDA fabrică rachetele Storm Shadow, care au fost folosite de forţele ucrainene împotriva ţintelor ruseşti din Crimeea şi din alte părţi.

"Cred că Storm Shadow a fost o armă extraordinară. Este vorba despre Marea Britanie, Franţa şi Italia care pregătesc aceste arme pentru a fi folosite, în special în Crimeea. Aceste arme reuşesc să fie foarte importante", a declarat Shapps pentru The Times of London.

Marea Britanie a anunţat anterior trimiterea de Storm Shadows în Ucraina, în timp ce Franţa a anunţat trimiterea versiunii sale de rachetă, cunoscută sub numele de SCALP-EG. Însă Italia a refuzat în general să ofere detalii despre armele pe care le trimite în Ucraina şi nu a raportat niciodată trimiterea rachetei MBDA.

Luni, un purtător de cuvânt al Ministerului italian al Apărării a refuzat să facă observaţii privind comentariile lui Shapps atunci când a fost întrebat de un reporter.

Italia a cumpărat pentru prima dată Storm Shadow de la casa europeană de rachete MBDA în 1999 şi a primit aproximativ 200, folosindu-le în timpul operaţiunii NATO din Libia în 2011.

În ianuarie, parlamentul italian a votat pentru prelungirea furnizării de armament către Ucraina până în 2024, în ciuda neliniştii în rândul alegătorilor şi a opoziţiei unor partide din parlament.

Până în prezent, guvernul de dreapta al ţării şi-a păstrat secretă lista pachetelor de arme pentru Ucraina, deşi se pare că a planificat să trimită rachete sol-aer Stinger, mortiere, arme antitanc Milan sau Panzerfaust, mitraliere grele Browning, mitraliere uşoare de tip MG, sisteme pentru contracararea dispozitivelor explozive improvizate, sisteme de rachete cu lansare multiplă, obuziere PzH 2000 şi vehicule.

Anul trecut, guvernul a anunţat că va trimite un sistem de apărare antiaeriană Samp-T împreună cu Franţa.

Intrat în serviciul armatei italiene în 2013, Samp-T este un sistem antirachetă tactic bazat pe camioane, conceput pentru a face faţă rachetelor de croazieră, avioanelor cu şi fără pilot şi rachetelor balistice tactice.

Italia are cinci sisteme.

Întrebat în această lună dacă Italia va răspunde solicitărilor ucrainene pentru un alt sistem, având în vedere creşterea numărului de atacuri cu rachete ruseşti în Ucraina, ministrul italian de Externe Antonio Tajani a declarat: "Facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina şi pentru a da răspunsuri prin instrumentele pe care le avem".

În cadrul unei declaraţii pentru cotidianul britanic The Times, Shapps a criticat, de asemenea, Germania pentru că nu a trimis Ucrainei racheta de croazieră Taurus.

"Franţa, Marea Britanie şi Italia au arătat că Taurus, Storm Shadow sau Scalp sunt foarte eficiente. În timp ce acestea sunt în cantitate limitată, Germania are multe disponibile. Prin urmare, da, ar trebui neapărat să fie furnizate. Ar avea în mod clar un impact semnificativ", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor