Fără soldaţi şi muniţie suficientă, armata Kievului ţine piept cu greu ofensivei ruse din estul Ucrainei

Trupe ucrainene în Donbas, 2022 (Aris Messinis/AFP/Getty Images)
Redacţia
03.05.2024

Situaţia de pe linia frontului din estul Ucrainei se înrăutăţeşte, dar apărătorii locali rezistă până acum ferm în faţa unei presiuni concertate a forţelor mai mari şi mai bine echipate ale Rusiei, a declarat joi un oficial militar ucrainean de rang înalt, potrivit AP News.

Nazar Voloşin, purtătorul de cuvânt al comandamentului strategic ucrainean din estul ţării, a declarat că Rusia a adunat trupe în regiunea Doneţk în încercarea de a străpunge linia defensivă ucraineană.

"Inamicul atacă în mod activ pe toată linia frontului, iar în mai multe direcţii a obţinut anumite progrese tactice. Situaţia se schimbă în mod dinamic", a declarat el la televiziunea naţională.

Pe fondul lipsei de trupe şi muniţie, Ucraina a fost nevoită să facă un pas în spate pe front în faţa ofensivei ruse. Forţele ucrainene se grăbesc acum să construiască mai multe fortificaţii defensive în locuri de-a lungul liniei frontului de aproximativ 1.000 de kilometri.

Dificultăţile Ucrainei s-au adâncit de luni de zile, în timp ce armata aştepta un nou ajutor militar vital din partea Statelor Unite. Sprijinul a fost blocat şase luni la Washington.

Soldaţii ucraineni s-au retras din Avdiivka, un oraş din regiunea Doneţk, în februarie, sub un baraj rusesc nimicitor care le-a subminat puterea de luptă şi moralul. De atunci, forţele Kremlinului şi-au folosit puterea militară pentru a cuceri sat după sat în zonă, lovindu-le până la supunere, în timp ce încearcă să captureze părţile din Doneţk pe care nu le ocupă încă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat, într-un interviu publicat joi, că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina.

''Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic'', a declarat el pentru The Economist, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin. ''Dacă ruşii pătrund în liniile de front, dacă există o cerere ucraineană - ceea ce nu este cazul astăzi - ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea dacă trimitem trupe'', a adăugat el.

Macron a atras critici din partea Rusiei şi a aliaţilor occidentali atunci când a prezentat pentru prima dată aceasta posibilitate la începutul acestui an.

"Dacă Rusia câştigă în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo?", a menţionat el în interviu.

Oraşele aflate în vizorul Rusiei, inclusiv ţinta recentă Ceasiv Iar din estul Ucrainei, sunt distruse de rachetele, dronele şi bombele Moscovei.

Provinciile Doneţk şi Lugansk alcătuiesc împreună Donbasul, o regiune industrială extinsă la graniţa cu Rusia pe care Vladimir Putin a identificat-o ca fiind un obiectiv central încă de la începutul războiului şi unde separatiştii susţinuţi de Moscova luptă din 2014.

De asemenea, Rusia a lansat al treilea atac într-o săptămână asupra oraşului Odesa, lansând rachete balistice asupra oraşul-port din sudul Ucrainei şi rănind 14 persoane, au declarat oficialii locali şi serviciile de urgenţă.

Atacul a lovit un depozit de sortare aparţinând celei mai mari companii private de livrări din Ucraina, Nova Poshta. Niciun membru al personalului nu a fost rănit, a precizat compania, însă atacul a provocat un incendiu de proporţii.

Luni, şase persoane au fost ucise într-un atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Odesa, iar două zile mai târziu, trei persoane au murit acolo când forţele Kremlinului au vizat infrastructura civilă.

Loviturile cu rază lungă de acţiune au fost o caracteristică a celui mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, care s-a axat în principal pe uzură. Oficialii de la Kiev au pledat pentru mai multe sisteme de apărare antiaeriană din partea partenerilor occidentali ai Ucrainei, dar acestea au întârziat să apară.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia a lansat peste 300 de rachete de diferite tipuri, aproape 300 de drone Shahed şi peste 3.200 de bombe aeriene ghidate asupra Ucrainei numai în luna aprilie.

Odesa, un centru de export cheie pentru milioane de tone de cereale ucrainene exportate prin Marea Neagră, a fost vizată în mod repetat de Rusia.

Ucraina a desfăşurat drone cu rază lungă de acţiune din ce în ce mai sofisticate pentru a riposta, vizând ţinte de pe teritoriul rusesc, în special infrastructura care susţine economia şi efortul de război al Rusiei.

Guvernatorii a trei regiuni ruseşti au raportat că instalaţiile energetice au fost avariate de loviturile dronelor ucrainene în cursul nopţii. Guvernatorul regiunii Oriol, Andrei Klicikov, a declarat că infrastructura energetică a fost lovită în două comunităţi. Guvernatorii din Smolensk şi Kursk au raportat câte o instalaţie avariată în fiecare regiune.

Ministerul rus al Apărării a declarat că dronele ucrainene au fost doborâte deasupra regiunilor Briansk, Krasnodar, Rostov şi Belgorod. Cele mai multe au fost interceptate în Briansk, unde cinci au fost doborâte, a precizat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor