Erdogan opreşte toate schimburile comerciale cu Israelul / Tel Aviv-ul: "Aşa se comportă un dictator"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)
Redacţia
03.05.2024

Turcia a oprit toate exporturile şi importurile către şi dinspre Israel începând de joi, a anunţat Ministerul turc al Comerţului, invocând "agravarea tragediei umanitare" din teritoriile palestiniene, relatează Reuters.

"Tranzacţiile de export şi de import legate de Israel au fost oprite, acoperind toate produsele. Turcia va pune în aplicare cu stricteţe şi hotărâre aceste noi măsuri până când guvernul israelian va permite un flux neîntrerupt şi suficient de ajutor umanitar către Gaza", a transmis Ministerul turc al Comerţului, într-un comunicat.

Cele două ţări au avut un volum comercial de 6,8 miliarde de dolari în 2023.

Luna trecută, Turcia a impus restricţii comerciale asupra Israelului din cauza a ceea ce a declarat a fi refuzul acestuia de a permite Ankarei să ia parte la operaţiunile de paraşutare a ajutoarelor pentru Gaza şi la ofensiva sa asupra enclavei.

Anterior, joi, ministrul de Externe al Israelului a declarat că preşedintele turc Tayyip Erdogan încalcă acordurile blocând porturile pentru importurile şi exporturile israeliene.

"Aşa se comportă un dictator, ignorând interesele poporului turc şi ale oamenilor de afaceri şi ignorând acordurile comerciale internaţionale", a postat ministrul israelian de Externe, Israel Katz, pe platforma de socializare X.

Katz a declarat că a dat instrucţiuni Ministerului de Externe să lucreze pentru a crea alternative pentru comerţul cu Turcia, concentrându-se pe producţia locală şi pe importurile din alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor