Complicaţii. Trupele ruse au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane [Surse]

În Niamey, protestatarii cer ca soldaţii americani să părăsească Nigerul fără negocieri, 13 aprilie 2024. (Getty Images)
Redacţia
03.05.2024

Militari ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane, a declarat pentru Reuters un înalt responsabil al apărării americane, o acţiune care urmează deciziei juntei nigeriene de a expulza forţele americane din ţară.

Ofiţerii militari care conduc naţiunea vest-africană au cerut SUA să îşi retragă cei aproape 1.000 de militari din ţară, care, până la lovitura de stat de anul trecut, au fost un partener cheie în lupta Washingtonului împotriva insurgenţilor care au ucis mii de oameni şi au strămutat alte milioane.

Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că forţele ruseşti nu s-au amestecat cu trupele americane, ci au folosit un hangar separat la Baza Aeriană 101, care se află lângă Aeroportul Internaţional Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului.

Mişcarea militarilor ruşi plasează trupele americane şi ruseşti în imediata apropiere unele faţă de altele, într-un moment în care rivalitatea militară şi diplomatică a celor două naţiuni este din ce în ce mai acerbă din cauza conflictului din Ucraina.

De asemenea, ridică întrebări cu privire la soarta instalaţiilor americane din ţară în urma unei retrageri.

"(Situaţia) nu este grozavă, dar pe termen scurt este gestionabilă", a declarat oficialul.

Ambasadele Nigeriei şi Rusiei la Washington nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

SUA şi aliaţii săi au fost nevoiţi să retragă trupele dintr-o serie de ţări africane în urma unor lovituri de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanţeze de guvernele occidentale. Pe lângă iminenta plecare din Niger, trupele americane au părăsit şi Ciadul în ultimele zile, în timp ce forţele franceze au fost date afară din Mali şi Burkina Faso.

În acelaşi timp, Moscova încearcă să consolideze relaţiile cu naţiunile africane, prezentând Rusia ca fiind o ţară prietenoasă fără trecut colonial pe continent.

Mali, de exemplu, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi africani ai Rusiei, forţa de mercenari a Grupului Wagner fiind desfăşurată acolo pentru a lupta împotriva insurgenţilor jihadişti.

Rusia a descris relaţiile cu Statele Unite ca fiind "sub zero" din cauza ajutorului militar şi financiar acordat de Washington Ucrainei în războiul care se apropie acum de sfârşitul celui de-al doilea an.

Oficialul american a declarat că autorităţile nigeriene au informat administraţia preşedintelui Joe Biden că aproximativ 60 de militari ruşi se vor afla în Niger, dar oficialul nu a putut verifica acest număr.

După lovitura de stat, armata americană a mutat o parte din forţele sale din Niger de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din oraşul Agadez. Nu a fost imediat clar ce echipamente militare americane au rămas la Baza Aeriană 101.

Statele Unite au construit Baza Aeriană 201 în centrul Nigerului la un cost de peste 100 de milioane de dolari. Din 2018, aceasta a fost folosită pentru a-i viza cu drone înarmate pe luptătorii Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM), afiliaţi Statului Islamic şi Al-Qaeda.

Washingtonul este îngrijorat în privinţa militanţilor islamişti din regiunea Sahel, care ar putea să se extindă fără prezenţa forţelor şi a capacităţilor de informaţii ale SUA.

Demersul Nigerului de a cere retragerea trupelor americane a venit după o întâlnire la Niamey la jumătatea lunii martie, când funcţionari americani de rang înalt şi-au exprimat îngrijorarea, inclusiv cu privire la sosirea aşteptată a forţelor ruseşti şi la rapoartele potrivit cărora Iranul caută materii prime în ţară, inclusiv uraniu.

Deşi mesajul SUA către responsabilii nigerieni nu a fost un ultimatum, a declarat oficialul, s-a precizat clar că forţele americane nu se pot afla într-o bază împreună cu forţele ruseşti.

"Nu au primit bine acest lucru", a spus oficialul.

Un general american cu două stele a fost trimis în Niger pentru a încerca să organizeze o retragere profesionistă şi responsabilă.

Deşi nu a fost luată nicio decizie cu privire la viitorul trupelor americane din Niger, oficialul a declarat că planul este că acestea să se întoarcă la bazele de origine ale Comandamentului american pentru Africa, situate în Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor