Departamentul de Justiţie al lui Biden a conlucrat cu Arhivele Naţionale pentru a-l viza pe Trump [Documente judiciare]

Ofiţeri de poliţie în faţa casei fostului preşedinte Donald Trump de la Mar-A-Lago din Florida, la 8 august 2022.
Ofiţeri de poliţie în faţa casei fostului preşedinte Donald Trump de la Mar-A-Lago din Florida, la 8 august 2022. (Giorgio Viera/AFP via Getty Images)
Caden Pearson
24.04.2024

Printre documentele clasificate în cazul Mar-a-Lago, care tocmai au fost făcute publice luni, se numără e-mailuri între oficiali de la Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA), Casa Albă a lui Biden şi Departamentul de Justiţie (DOJ) cu privire la documentele prezidenţiale ale fostului preşedinte Donald Trump.

Descoperirea de sesizări desigilate a dezvăluit şi faptul că numele de cod al Biroului Federal de Investigaţii (FBI) pentru investigaţia asupra înregistrărilor prezidenţiale ale preşedintelui Trump a fost „[Redacted] Plasmic Echo”.

Un document cheie inclus într-o cerere de obligare depusă în ianuarie era un dosar al FBI etichetat „[Redacted] PLASMIC ECHO; Manevrarea Informaţiilor Clasificate sau a Informaţiilor privind Apărarea Naţională”.

Acest dosar, făcut acum public, rezumă o examinare iniţială a documentelor transmise de NARA către FBI la 24 februarie 2022. Revizuirea a scos la iveală 106 documente clasificate în 12 din cele 15 cutii, totalizând 767 de pagini.

Anul trecut, preşedintele Trump a pledat nevinovat în faţa a 40 de capete de acuzare legate de presupusa manipulare necorespunzătoare a unor documente clasificate. În ianuarie, apărarea a depus o moţiune pentru a obliga la prezentarea de probe, împreună cu mai multe probe sub sigiliu, printre care se numără e-mailuri ce conţin nume şi informaţii de identificare despre oficiali guvernamentali.

Apărarea a susţinut că e-mailurile desecretizate luni indică o comunicare între oficialii NARA, administraţia Biden şi Departamentul de Justiţie cu privire la dosarele preşedintelui Trump, susţinând că a existat o coordonare în vizarea fostului preşedinte începând cu 2021.

Un e-mail de la consilierul general al NARA către arhivistul naţional discuta despre redactarea unei scrisori către procurorul general al SUA, Merrick Garland, cu privire la "dosarele lipsă ale lui Trump". E-mailurile ulterioare au dezvăluit coordonarea dintre NARA şi biroul consilierului Casei Albe Biden cu privire la gestionarea acestor înregistrări.

E-mailul din 1 septembrie 2021 a dezvăluit că Gary Stern, consilierul general al NARA, a fost în contact atât cu Departamentul de Justiţie, cât şi cu Casa Albă a lui Biden "în legătură cu această problemă". Un e-mail ulterior, din 30 septembrie 2021, arată că biroul consilierului Casei Albe "este acum pregătit să stabilească o convorbire telefonică pentru a discuta despre cutiile Trump".

Acest e-mail a venit după ce Stern i-a trimis un e-mail consilierului adjunct al Casei Albe, Jonathan Su, cu două zile mai devreme, pentru a "verifica din nou pentru a vedea când şi cum doriţi să procedaţi re [sic] întâlnirea cu [redactat], [redactat], [redactat] şi NARA pentru a discuta despre cutiile Trump?".

Mai mult, apărarea a evidenţiat cazurile în care oficialii NARA nu au dezvăluit anumite acţiuni reprezentanţilor lui Trump, sugerând părtinire in procesul de investigaţie.

Apărarea a susţinut că Su nu a dezvăluit unui reprezentant al lui Trump că NARA redactase deja o scrisoare de sesizare a DOJ atunci când l-a contactat pentru a discuta despre accesul la notele "administraţiei Trump referitoare la gestionarea documentelor".

 

Raportul de sincronizare către Congres cu grupul de experţi din 6 ianuarie

E-mailurile desecretizate arată că NARA a luat în considerare investigaţia Comitetului 6 ianuarie, condus de democraţi, atunci când a luat în considerare calendarul de raportare către Congres cu privire la problemele lor de obţinere a accesului la postările preşedintelui Trump pe Twitter (acum X).

La 5 octombrie 2023, Stern a scris într-un e-mail intern al NARA că publicarea unei scrisori către Congres "poate fi sincronizată cu publicarea noastră publică a înregistrărilor de pe reţelele sociale ale lui Trump ... precum şi cu publicarea noastră către Comitetul 1/6 a tweet-urilor de răspuns în ziua de 6 ianuarie".

Stern a menţionat că NARA a avut "probleme" în obţinerea "înregistrărilor din social media" ale preşedintelui Trump, deoarece Casa Albă Trump nu le-a "capturat prin utilizarea unor instrumente de arhivare terţe".

"Nu cred că aceste probleme sunt ceva de care se poate ocupa AG/DOJ, dar ar putea fi oportun să le raporteze Congresului, mai ales că Comitetul 6 ianuarie a cerut în mod specific Tweet-urile lui Trump din ziua de 6 ianuarie", a scris Stern în e-mail.

Stern adaugă că avocatul Casei Albe Biden "este acum, de asemenea, conştient de această problemă şi mi-a cerut să îi ţin la curent în măsura în care facem vreo referire la Biroul de gestionare a înregistrărilor de la Casa Albă".

Un alt e-mail îl arată pe Ferriero spunând ca şi-a "epuizat răbdarea" pe fondul comunicărilor de tip "dus-întors" cu reprezentanţii lui Trump în legătură cu "cutiile lipsă" care, potrivit unui proiect de e-mail către procurorul general, au fost raportate ca fiind "posibil distruse".

 

"Chestiuni de interes public"

Apărarea, împreună cu o coaliţie de presă, a cerut instanţei să desigileze aceste probe, argumentând că documentele depuse la tribunal sunt "chestiuni de interes public".

Apărarea a acuzat procuratura că a ascuns probe potenţial disculpatorii şi că ar fi fost părtinitoare în cadrul anchetei.

Documentele făcute publice luni au dezvăluit informaţii sigilate anterior, limitând totodată redactarea la păstrarea secretă a numelor martorilor guvernamentali.

Ele au fost incluse ca probe într-o moţiune pentru a obliga acuzarea să prezinte materialul de descoperire. În moţiunea din 16 ianuarie, aceştia au susţinut că biroul avocatului special Jack Smith s-a angajat în încălcări ale procedurilor de descoperire şi a ignorat echitatea fundamentală în urmărirea sa de a-l urmări pe preşedintele Trump.

Dezvăluirile au loc pe fondul unei bătălii prelungite pe tema documentelor judiciare, judecătoarea Aileen Cannon amintindu-le ambelor părţi, în diverse documente judiciare, de "prezumţia puternică de acces public" în cadrul procedurilor penale, arătând o preferinţă pentru a face publice cât mai multe documente. În ianuarie, ea a ordonat ca niciun material neclasificat să nu fie sigilat, cu excepţia cazului în care există riscuri clare pentru siguranţa personală sau securitatea naţională.

Schimbul de replici cu privire la documente a prelungit etapa moţiunilor premergătoare procesului şi a întârziat data iniţială a procesului din 20 mai.

The Epoch Times a contactat NARA şi Casa Albă pentru comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor